Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kostpolitik

Kostpolitik

Frihjulets kostpolitik

Hvornår

Frihjulet tilbyder hver eftermiddag et lille let måltid i cafeen fra kl. 14.00 – 15.00. Det er ikke altid, at børnene bliver mætte, da måltidet kun er et supplement til den medbragte madpakke. 

 

Hvordan

Børnene indtager deres måltid i caféen i sammen med deres kammerater. Caféen er indrettet med borde, hvor maden skal kunne nydes, og det skal være en rar og hyggelig oplevelse at sidde og spise med hinanden. Derfor forventer vi også, at der er ro omkring måltidet. Der må selvfølgelig gerne hyggesnakkes ved bordene.

Vi vil gerne have en god og nærværende stemning omkring måltidet. Derfor bestræber vi os på, at der hver dag også er voksne, der sidder og spiser sammen med børnene.

 

Variation

Der bliver serveret en del forskelligt mad i Cafeen, og vi opfordrer børnene til at smage på maden. Når der er smagt på maden vil der være mulighed for at sige ”nej tak” til at spise med. Vi oplever ofte, at det børnene måske ikke bryder sig om hjemme, bliver prøvesmagt her. Det sker, fordi børnene hygger sig og ser deres kammerater spise. På den måde kan børnene få flyttet deres grænser for at spise noget anderledes.

Frihjulet har tilknyttet en caféhjælper, som laver forberedelser og serverer maden.

Det er samtidig vigtigt at erkende, at børnene ikke altid forventer de store variationer. De fleste kan faktisk godt lide at der er gentagelser i menuen. Det er dog vigtigt at maden er af god kvalitet.

 

Kostcirklen

Måltidet i Cafeen skal bl.a. bidrage til at stabilisere børnenes blodsukker, så de bliver i stand til at klare resten af dagens udfordringer.

Vi ved, at et blodsukkerfald kan være en medvirkende faktor til, at børnene skaber konflikter for sig selv og andre. Det er derfor vigtigt, at det lille måltid er af god kvalitet. Vi vil bestræbe os på, at følge den anbefalede procentvise kostsammensætning, der anvises på den viste kostcirkel. Alle måltider skal så vidt muligt indeholde de procentvise elementer, nogle af de ”gode” kulhydrater, proteiner, grøntsager eller frugt.

Det vil sige, at selv når vi eksempelvis får rugbrød med leverpostej eller frikadeller, er kostcirklen repræsenteret.

Brødet skal være groft og kan suppleres med grøntsager eller frugt.

Børnene får hovedsagelig vand at drikke til deres mad og kun sjældent saftevand. Engang imellem får de varm eller kold kakao.

 

Begrænsninger

Frihjulets personalenormering og økonomi  betyder, at vi har valgt at begrænse os til at tilbyde små lette måltider til børnene. I forhold til det store antal børn, der går i Frihjulet er vores køkken i caféen ganske enkelt kun egnet og godkendt til tilberedning af mindre måltider. Der kan derfor i tilfælde af sygdom blandt personalet og andre former for frafald være dage, hvor Frihjulet ikke lever op til sin kostpolitik.

 

Sukkerforbrug

Vi har af Vejle Kommunes kostkonsulent fået oplysning om, at langt de fleste børn får langt mere sukker/slik end anbefalet. Det kan være med til at ødelægge deres stofskifte og velbefindende.

Mange børn får op til 50% mere sukker pr. år end de fik i 1980’erne.

Frihjulet vil derfor bevidst undgå at bidrage til dette forbrug.

Derfor er sukkerforbruget minimeret i måltiderne.

Ved festlige lejligheder vil vi tilbyde børnene slik. Det sker f.eks. ved sommerfesten og til juleafslutningsfesten.

 

Holdning

Det er vigtigt, at vi voksne i Frihjulet udviser et professionelt ansvar som rollemodeller overfor børnene. Vi ønsker at tydeliggøre vores holdning til hvilken mad og under hvilke omstændigheder, vi tilbyder den til børnene.